MSTR® - littekenbehandeling


Afbeeldingen van de zelfde hand, met en zonder oedeem, resp. voor en na 2 behandelingen:
Hand d
MSTR® (McLoughlin Scar Tissue Release) is tien jaar geleden ontwikkeld door Bowen docent Alastair McLoughlin. Deze nieuwe methode wordt met succes wereldwijd toegepast bij postoperatieve en traumatische littekens.

MSTR is een zachte, natuurlijke en pijnloze methode om herstel van littekenweefsel te bevorderen. Zachte druk met de vingertoppen wordt toegepast bij het betreffende gebied, om op deze wijze meer soepelheid te brengen en de beperkingen in het litteken te verminderen of te laten verdwijnen. Er wordt geen kracht gebruikt en er wordt altijd rekening gehouden met wat kan worden verdragen.

Door middel van ultra-sound is aangetoond dat na één sessie van 15 minuten MSTR, 33,5 % van het littekenweefsel zich heeft hersteld. Verder kan volgens onderzoek een onbehandeld litteken er de oorzaak van zijn dat de werkzaamheid van een andere therapie minder
effectief of minder duurzaam is. Dit geeft aan dat de littekenbehandeling de kansen op herstel bij een andere therapie mogelijk kan bevorderen.

Wat ka
n een littekenbehandeling voor je betekenen? De behandeling zorgt voor:
- verbetering doorbloeding
- verbetering lymfeafvoer
- zachter worden van het litteken
- meer bewegingsmogelijkheden bij bewegingsbeperkingen
- gevoelsherstel
(verbetering waarneming gevoelsprikkels en minder pijn, jeuk of trekkerig gevoel)

Het is mogelijk dat er na enkele behandelingen al goede resultaten zijn met een voelbare en zichtbare verbetering. Ook een litteken dat al lang bestaat kan goed reageren. Behandeling is mogelijk vanaf minimaal 2 tot 4 maanden na het ontstaan. Verder kan zowel een litteken dat zichtbaar is, als een intern litteken dat voelbaar, maar niet zichtbaar is, worden behandeld.

Behandeling kan helpen of verlichten bij postoperatieve littekens van o.a.:
- appendix, galblaas
- hysterectomie, keizersnede
- gewrichtsvervanging, zoals knie of heup
- mastectomie, lumpectomie
Verder kan het worden toegepast bij brandwonden, littekens in het gezicht en littekens door verwonding.

Ervaringen

Vrouw, 50 jaar.
Zij had meerdere littekens ten gevolge van operaties op verschillende plekken in de wervelkolom, een longoperatie en keizersneden.
“Ik had verschrikkelijk veel pijn. Nu geven de littekens geen klachten meer. Het is echt veel beter met me dan een jaar geleden.”

Vrouw, 19 jaar.
Auto ongeluk 2017. De veiligheidsriem sneed in haar linker onderbuik, maar met geen zichtbaar litteken! Zij voelt het wanneer ze strekt, jogt, lange afstanden loopt en soms bij sport. Tijdens de behandeling voelt zij tintelingen bij aanraking van het strakke littekenweefsel. Eén week later, na slechts één behandeling, is het litteken zacht en het trekt niet meer bij activiteiten.

Man, 67 jaar.
Na een drievoudige bypass operatie drie jaren geleden heeft hij een litteken vanaf de nek tot het borstbeen en daarnaast littekens op zijn benen, waar aderen zijn verwijderd. Na één sessie met MSTR littekenbehandeling kan hij zijn armen naar achteren uitstrekken en gewichten tillen. Het litteken is bijna verdwenen. Na behandeling van de littekens op de benen kan hij weer langer lopen op de loopband van de sportschool.


Afbeeldingen van bewegingsvrijheid wijsvinger resp. voor en na 1 behandeling.

Vingervinger 2


MSTR