Behandeling

(afb.)


Kenmerkend voor de behandeling is dat series rolbewegingen worden afgewisseld met korte pauzes. Het lichaam heeft dan de gelegenheid de impuls op te nemen. Hierbij kunnen de prikkels hun werk doen. Ze kunnen het lichaam in beweging brengen naar meer balans, ontspanning en vermindering van pijn.
Bowen therapie moedigt het lichaam aan zichzelf te herstellen. Het is geen vorm van massage.

Een behandeling duurt ongeveer een uur. Het eerste consult bestaat uit een intakegesprek en behandeling en duurt ongeveer 1,5 uur. Er wordt op de huid gewerkt of door lichte kleding heen, de keuze is aan de cliënt.

Drie tot vijf behandelingen, één per week, zijn meestal genoeg om tot veranderingen te komen. Soms is dit voldoende, zelfs bij klachten die al lang bestaan.
Het is echter ook mogelijk dat er meer behandelingen nodig zijn. Als gebleken is dat de therapie bij je aanslaat, kan verdere behandeling tot meer verbetering leiden. Gedurende deze fase kan de tijd tussen opeenvolgende behandelingen geleidelijk aan groter worden.

Wanneer na een klachtenvrije periode een oude of nieuwe klacht zich meldt, kan het voorkomen dat één behandeling voldoende is om voor verbetering te zorgen. Maar afhankelijk van de klacht is het ook mogelijk dat er dan eventueel twee of een aantal behandelingen nodig zijn voor herstel.

Bij voldoende verbetering kun je kiezen voor stoppen of voor een vervolg met periodieke behandeling.
Omdat Bowen therapie helpt om gezond te blijven en ook preventief werkt, kan het wenselijk zijn om te vervolgen met periodieke behandeling van bijvoorbeeld eenmaal per 4-6 weken of zoals passend is in je specifieke situatie.

Na een behandeling

Het is mogelijk dat het lichaam na een behandeling tijdelijk even reageert met voorbijgaande klachten. Dit kan te maken hebben met het genezingsproces, waarbij afvalstoffen worden afgevoerd. Regelmatig water drinken en bewegen ondersteunt hierbij.
Om het herstelproces zijn gang te laten gaan, is het verder belangrijk om tijdens de behandelingsperiode geen sterke prikkels zoals massage of hitte (sauna) te ondergaan.
Er kan wel worden doorgegaan met medicatie en oefeningen.