SiVAS Acupunctuur

hand acu

In de Traditionele Chinese Geneeskunde worden de begrippen energie en evenwicht gehanteerd. Energie (Qi) is de motor van alle denkbare levensprocessen. De energie stroomt langs twaalf hoofdmeridianen en een groot aantal hulpmeridianen. Deze liggen net onder de huid en corresponderen met bepaalde organen en hun functies. Op het lichaam zitten bepaalde punten die als poorten voor de ‘Qi’ fungeren, de acupunctuurpunten.

Het basisprincipe van acupunctuur is de circulatie van de levensenergie (Qi) die in ons lichaam door de energiebanen (meridianen) stroomt. Samen vormen deze energiebanen een systeem om evenwicht en gezondheid te ondersteunen.

Evenwicht is het grondbeginsel van het universum. Het ontstaat wanneer de tegenpolen, die yin en yang worden genoemd, elkaar goed aanvullen. We vinden ze overal terug, zoals in licht en donker, warm en koud, hemel en aarde. Deze tegenpolen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en vormen samen een eenheid. Is het evenwicht tussen deze beide elementen verstoord, dan kan de energie niet meer goed stromen en raken ze uit evenwicht. Dat voelt als ‘uit balans zijn’.

Ziekte laat zien dat er een verstoord energie-evenwicht is.
De meeste klachten ontstaan door het uit balans zijn van de energiestroom. Blokkades kunnen ontstaan door bijvoorbeeld verkeerde voeding of emoties. Een energietekort kan bijvoorbeeld ontstaan door stress of oververmoeidheid. Mogelijk kan het lichaam het herstel zelf oppakken of helpt aanpassing van de leefwijze.
Als er meer nodig is, kan acupunctuur helpen om het energie-evenwicht te herstellen.

Naast het beïnvloeden van de energiehuishouding stimuleert acupunctuur ook de zelfregulatie. De zelfregulatieprocessen zijn van levensbelang, zoals onder andere het functioneren van de ademhaling, het hart en de bloedvaten, de spijsvertering, de afweer en het constant houden van de temperatuur. Wanneer deze beter functioneren, bevordert dit het herstel.


Polsdiagnostiek en VAS

SiVAS Acupunctuur paart deze chinese benadering aan de ‘westerse’ polsdiagnostiek van de Franse arts dr. Paul Nogier. De Rotterdamse arts Ton van Gelder (1943-2005) heeft het Vasculaire Autonome Signaal in Nederland geïntroduceerd. 
SiVAS betekent
Subtiele interventies op basis van het Vasculaire Autonome Signaal. Het signaal wordt met de vingers gevoeld, maar is ook instrumenteel aantoonbaar.
Mede aan de hand van het signaal van de pols (het VAS) kan worden bepaald welke energiebanen (meridianen) verstoord zijn. Om herstel te stimuleren kan dan met flinterdunne naalden het functioneren van deze energiebanen worden bevorderd. Over het algemeen kunnen de zeer dunne naalden bijna gevoelloos worden ingebracht.Zeer waardevol bij acupunctuur is dat de behandeling precies op de persoon met zijn/haar eigen specifieke balans en disbalans afgestemd kan worden. Op deze wijze kunnen de algehele gezondheid en het welbevinden worden ondersteund. Daarnaast kan er gericht worden behandeld bij specifieke klachten. Hierbij is het mogelijk om een lokale klacht via een ander gebied te behandelen. Verder is waardevol dat de gezondheid kan worden bevorderd zonder ongewenste bijwerkingen.

Binnen Praktijk Beisan wordt indien gewenst, acupunctuur aanvullend toegepast. Daarnaast wordt acupunctuur als behandeling op zich aangeboden.
Acupunctuur blijkt effectief te zijn bij behandeling van o.a.:

Bewegingsapparaat
nek- en rugklachten, ischias, reumatische aandoeningen, gewrichtsontstekingen, fibromyalgie, schouderpijn, (sport)blessures, verstuikingen, stijfheid, pijnklachten, bewegingsbeperkingen

Luchtwegen
allergische neusverkoudheid, astma bij volwassenen, bronchitis, kortademigheid, bijholteontstekingen

Spijsvertering
constipatie, prikkelbaredarmsyndroom

Hormonaal
menstruatieklachten, opvliegers bij menopauze, overgangsklachten

Mentale klachten
angst, depressie, stress, vermoeidheid/gebrek aan energie, burn-out
 
Overige
hoofdpijn, migraine,
oorsuizen
rug punten e