SiVAS Polsdiagnostiek

(afb.)

In de zestiger jaren ontdekte de Franse arts en ooracupuncturist dr. Paul Nogier dat een lichte aanraking van een gevoelig punt op de oorschelp een voelbare verandering in de pols teweegbracht. Hij noemde dit het VAS (Vasculair Autonoom Signaal). Het polssignaal/VAS wordt met de duim of vingers gevoeld, dus zonder apparatuur. Het signaal is in laboratoriumcondities instrumenteel aantoonbaar, zoals met een Dopplerapparaat.

De SiVAS polsdiagnostiek maakt gebruik van het VAS. De methode is ontwikkeld door de arts/acupuncturist Ton van Gelder. SiVAS staat voor Subtiele interventies met het Vasculair Autonoom Signaal. Bij deze methode wordt in combinatie met het VAS, gewerkt met kleurenfilters. Terwijl de pols wordt gevoeld, wordt gelijktijdig een kleurenfilter naar het oor toe bewogen om de energie van de cliënt te onderzoeken. Via de reactie van de pols op een specifiek filter geeft het lichaam aan waar ondersteuning nodig is en waar de oorzaak van de klacht ligt. Vervolgens kan dan een kleine prikkel (subtiele interventie) worden gegeven in de vorm van acupunctuur, homeopathie of supplementen om de balans te herstellen.

Bijzonder bij de SiVAS polsdiagnostiek is dat je hiermee verschillende lagen van energie kunt testen:
- de fysieke lichaamsenergie, waar de westerse geneeskunde zich mee bezig houdt;
- de fijne energie die verbonden is met organen en emoties, waar de Traditionele Chinese Geneeskunde mee werkt;
- de energie die nog fijner is en verband houdt met ons bewustzijn, onze overtuigingen of gevoelens. Deze benadering is een onderdeel van de Indiase geneeskunde.

De oorzaak van klachten kan een verstoring zijn in één van deze energielagen. Wanneer de kern van een verstoring in de juiste energielaag aangepakt wordt, verdwijnen vaak ook de symptomen in andere lagen die hiermee verband houden.

Uniek bij de SIVAS polsdiagnostiek is de combinatie van Westerse, Chinese en Indiase geneeskunde.

Klachten die geen duidelijk aanwijsbare oorzaak hebben (aspecifieke klachten) en emotionele klachten kunnen met de SiVAS polsdiagnostiek worden behandeld. Verder kan het worden toegepast bij een breed scala aan klachten zoals allergieën, voedingsintoleranties, eczeem en chronische luchtwegaandoeningen.